HÁROMDIMENZIÓS
HÁROMDIMENZIÓS
WEBLAPFEJLESZTÉS
WEBLAPFEJLESZTÉS
Nézet lehetőségek:

Sztereogramok elméleti alapja

Speciális eszköz (pl.: vörös-cián lencséjű szemüveg) nélkül is látható 3D képek egyik legérdekesebb területe a sztereogramok. Térlátásunk azon alapul, hogy két szemünk más-más képet lát. A jobb és bal szem által látott két képből nyert információt az agy térinformációkká alakítja át. A tárgyak mélységét és a közöttük lévő távolságokat egyértelműen érzékeljük. A sztereogramok látásakor egy képzeletbeli távolabbi tárgyat nézünk (a sztereogram a szemünk és a képzelt tárgy között van). A szemtengely két különböző ponton megy át, vagyis két pontot látunk egyszerre. Tehát megvalósul, hogy 2 darab képet látunk. Az agyunk ebben az estben is "elkészíti" a két képből az egyet. Így lehetséges, hogy a két dimenziós képeket három dimenziósnak láthatjuk.

Nézési technikák

Sztereogram képek láthatóvá válnak megfelelő nézés estén. A képek látásához türelem, és nyugalom szükséges. Miután egyszer 3 dimenzióban láttunk egy sztereogramot, szemünk megtanulja a speciális látást. A következő képnél már gyorsabban elénk tárul a kép.


Két módszert ismertetünk, így mindenki megtalálhatja a számára kényelmeset.

1) Hajoljunk közel a monitorhoz, majd próbáljunk a távolba nézni, mintha át akarnánk látni a képernyőn. Hagyjuk, hogy a minta homályossá váljon. A szemünk állapotát megtartva (ne fokuszáljunk) lassan húzódjunk hátra.

2) Kényelmesen hátradőlve (a monitortól kb. 50 cm-re) a kép felé nézve, de nem a mintákra fókuszálva, nézzünk a távolba. Hasonlóan, mint mikor elgondolkodunk.


A képeket monitorhoz optimalizáltuk. A teljes térbeli látvány 50 cm távolságból érhető el.